COLUMN: Love trumps hate

Alsof het einde van de wereld nooit dichterbij was. Het kan deels te maken hebben met wat slaaptekort, maar het huilen staat me beduidend nader dan het lachen. Een nacht tussen hoop, vrees en uiteindelijk de genadeklap: Donald Trump, de 45e President van de Verenigde Staten. 

Zijn speech was verrassend ‘verzoenend’ – en standaard – van toon. Over wonden likken, over Hillary de hemel in prijzen, over samen één. Is mijn stille schietgebed verhoord? Nu het onomkeerbaar is, laten we de kater overslaan en samen hopen, bidden en vertrouwen. Laat ons licht schijnen, juist nu niemand het verwacht, maar juist nu iedereen het zo hard nodig heeft. Deze is voor jou, voor mij, voor Donald:

Grote momenten worden geboren uit grote kansen. Die heb jij, nu. Je bent hiervoor geboren. Je bent geboren om te zijn waar je bent. Dit is jouw moment!

Vroeger durfde ik nooit ‘de wereld’ in te gaan om iets te doen dat groter is dan mijzelf. Ja, je droomt ervan. Je verlangt ernaar om ooit ergens het verschil te maken, echt verschil. Toch is er iets in je dat je daarvan weerhoudt, want ‘ik ben maar gewoontjes’. Tot iemand me deed inzien dat er niks groters is dan ‘jijzelf’. Niet omdat je beter bent dan een ander, maar omdat er niemand anders beter is dan jij. Ja, Iemand, maar die staat aan jouw kant en altijd achter je, en voor je, en om je heen.

En dan proef ik weer al dat pessimisme, dat vind ik lastig. Het telkens weer horen dat het onmogelijk is. Dat je maar gewoontjes bent, dat je leven maar gewoontjes is en dat gewoontjes eigenlijk wel prima is. Ja, misschien is gewoon wel prima. Maar ‘prima’ is niet genoeg. Zeggen dat het ‘prima’ is, is zeggen dat je jouw volle potentie op hebt gegeven. Jij kan veel meer dan prima!

Dit betekent niet dat je pas tevreden moet zijn als je op het vliegtuig naar Afrika stapt en daar de hongersnood een halt toeroept. Nee, het is echt niet zo ingewikkeld om een held te zijn. Wij hebben de grootste superkracht al tot onze beschikking en iedereen om jou heen heeft jou nodig. Het effect dat je hebt op anderen, is de meest waardevolle valuta die er bestaat. Wij zijn het licht dat in elk donker plekje schijnen kan. Doe waar je goed in bent: heb lief!

Niet voorwaardelijk: ‘als zij mij om vergeving vraagt, geef ik haar een glimlach’, ‘als hij mij een glimlach geeft, geef ik hem een knuffel’. Nee. Begin met liefhebben. Zet de eerste stap in geloof dat de kracht van liefde jouw beleving en die van anderen veranderen kan. Kies er elke dag bewust voor om het begin te zijn van deze positieve kettingreactie.

Ik ben gek genoeg om te geloven dat liefde zelfs de meest haatdragende mensen veranderen kan. Jij hebt de kracht om je vijanden lief te hebben. De kracht om hen die je vervloeken, te zegenen. De kracht om goed te zijn voor mensen die je haten. De kracht om te bidden voor degenen die je liefdeloos gebruiken. Dus: LEEF EN HEB LIEF!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.