COLUMN: “Kleuren zijn leuk en Sinterklaas ook!”

“Maar papa, waarom gaan de zwarte pieten dan weg?” Het jongetje is duidelijk in de war. En zijn vader? Misschien nog wel meer. Al 10 minuten voeren ze een gesprek over het kinderfeest. Althans, waarschijnlijk veel langer, maar toen stapte ze de trein in en gingen ze tegenover me zitten. Een gesprek is het trouwens ook niet echt, eerder een eenzijdig vragenvuur.

Geef de vader eens ongelijk. Als ik de antwoorden wist, was ik de wanhopige vader met liefde bijgesprongen. Alleen het enige dat ik kan bedenken is: “omdat zwarte pieten zwart zijn.” Maar dat kan je zo’n kind natuurlijk niet meegeven, dus ook ik houd mijn mond maar.

Het kind raast vrolijk door: “Ik bedoel, ze hebben toch niks fout gedaan?! Kregen ze de roe? Moesten de zwarte pieten in de zak mee naar Spanje? Dat kan niet, want wie moet ze dan in de zak doen? Oh ja, de nieuwe pieten. Maar, wow. Zijn dan ALLE zwarte pieten stout geweest? Nee, toch?! …. Papa?”

Papa zoekt zijn toevlucht in het uitzicht: “Kijk, kijk, daar, zie je dat? Al die schapen?” Deze tamelijk simpele tactiek lijkt toch succes te hebben. Ademloos kijkt het jochie naar buiten. Langzaam laat pap opgelucht zijn hoofd op de rugleuning rusten. Te vroeg gejuicht: “Hey, pap, een zwart schaap, kijk!!”

Daar gaan we weer: “Ah, hij staat helemaal alleen! Dat is zielig! Of heeft hij ook wat stouts gedaan? Is zwart altijd stout? Wat denk jij papa? Quinten van mijn klas is ook zwart, maar die is heel lief juist! Behalve bij Sinterklaas, want dan rent hij altijd heel hard weg.”

Dan plots grijpt de vader in: “Quinten is niet stout. Het zwarte schaap is niet stout. Zwarte Piet is niet stout. Ze zijn niet stouter dan jij. Quinten rent weg omdat hij bang is. En omdat Quinten bang is, besloten de zwarte pieten allerlei verschillende kleuren te nemen!”

“Kleuren zijn leuk,” vult het kleintje aan, “en Sinterklaas ook!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.