Column: De extravert in de introverte wereld

Al jaren hebben introverte mensen voor een plek moeten vechten in deze extraverte wereld. Steeds weer uit hun comfortzone om hun stem te laten horen. Maar nu zijn de (wc-)rollen omgedraaid. Opeens moet iedereen zich voegen naar de lifestyle van de introverten. Thuisblijven, met niemand praten en met een boek en een kopje thee op de bank. Oké vooruit, dat laatste doe ik zelf ook. Voor de introverten verandert er misschien weinig, maar wat moeten de extraverten opeens?

Ik denk oprecht dat we in deze periode goed op onze extraverte vrienden moeten passen. We zijn het gewend om met mensen te praten, om te knuffelen, en elk persoon op ons (fiets)pad te begroeten. Nu is het stil om ons heen. En die stilte is voor ons juist oorverdovend.  Opeens zijn we alleen met onze gedachten en meubels en dat is saai én doodeng. Ik vind het vreselijk om in de stilte te moeten zijn. Standaard staat de radio aan, een podcast op of gewoon een afspeellijst. Netflix of Youtube moet ik eigenlijk zoveel mogelijk vermijden, anders ben ik om twee uur in de nacht nog wakker. Voor sommige studenten is dit tijdstip inmiddels vaste prik om te gaan slapen (of zelfs wakker worden), maar zo ver ben ik gelukkig nog niet.

Het liefst gaan we er elke avond op uit en nu moeten we opeens op deze tien, vijftien of twintig (als je geluk hebt) vierkante meter blijven. De studentenkamer is opeens de slaapkamer, het kantoor, de kerk en als je pech hebt, de sauna. Gelukkig valt de badkamer hier niet onder, dat zou stinken. Maar goed, bij mij voelt het nu al alsof de muren steeds dichterbij komen. En dan mogen we eigenlijk niet eens naar het park. En dat met dit weer. Goeiedag zeg, de zon heeft net maanden een winterslaap gehouden en juist op het moment dat wij gedwongen worden binnen te blijven, besluit ze weer tevoorschijn te komen. Dus ja, ik ben jaloers op de mensen met een achtertuin. Leve de studentenkamer.

Wat is een oplossing voor de extraverte mensen onder ons? Inmiddels praat ik zonder schaamte honderduit tegen mijn planten, bel ik het liefst elke avond 1,5 uur met een vriendin en organiseer ik Kahootquizes via Skype. Dat laatste is serieus een aanrader.

Introverten, let goed op je vrienden. Juist nu zal de eenzaamheid toeslaan.

Extraverten, let goed op jezelf en je vrienden. Zorg dat je elke avond iemand uitnodigt om virtueel koffie, thee of bier te drinken. Mocht jij gek worden van de levenloosheid om je heen, koop dan een aantal planten. Mocht dat niet werken, ze maken immers geen geluid, doe mij dan een berichtje. Dan spelen we een potje Kahoot!

Blijf uit de buurt, maar blijf dichtbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.