COLUMN: Burst Your Bubble

Als journalist-in-opleiding moet ik natuurlijk goed op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het mediawereldje. Pas besloot ik daarom ook om maar eens een tijdschrift mee te pakken tijdens mijn dagelijkse bezoekje aan de supermarkt. Eenmaal bij het schap aangekomen viel mijn oog al snel op de Quote. Niet echt een blad waar ik me snel op zou abonneren, maar misschien, zo dacht ik, is het ook wel eens goed om uit mijn reguliere bubbel te stappen.

Want dat ik in een bubbel leef valt niet echt te ontkennen. Ik ben opgevoed in een christelijk gezin, ging naar een christelijke basis -en middelbare school, ben toen ik ging studeren meteen op een christelijke studentenvereniging gegaan waar ik een relatie kreeg met een christelijk meisje, die het gelukkig heel goed kon vinden met mijn christelijke huisgenoten. Zelfs de hogeschool waar ik op zit is christelijk. Ik heb eigenlijk geen enkele vriend die niet gelooft.

En dat christelijke wereldje is nogal homogeen. Toen ik nog elk jaar met mijn ouders op vakantie ging zag ik zodra er een nieuw gezin de camping opkwam altijd meteen of dat christenen waren. Blank – check. Minstens drie kinderen – check. Fiat Multipla met vouwwagen – check. Dat gebrek aan diversiteit werd trouwens meer dan eens angstvallig verborgen gehouden: zodra er op mijn middelbare school een promofilmpje- of poster werd gemaakt, was daar op de een of andere manier altijd minstens één van de drie niet-blanke leerlingen in te zien.

Maar goed, ik liep dus door de supermarkt. Zodra ik mijn tijdschrift had afgerekend (tien euro!!!) en naar buiten liep, begon ik er meteen in te bladeren. Er stonden interessante artikelen in, maar mijn aandacht werd vooral gegrepen door de foto’s. De ene na de andere succesvolle ondernemer in een perfect uitgesneden maatpak kwam voorbij. Al snel begon me wat op te vallen. Om er zeker van te zijn heb ik maar geteld: in het gehele blad stonden 298 foto’s van personen. Slechts twee daarvan hadden een niet-blanke huid.

Volgens mij ben ik niet de enige die in een bubbel leeft.


Foto: “Leafy Bubble” door Mark Thomas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.