“Agressie mag er zijn”

Afgelopen weekend ging het hele land op de kop dankzij de nieuwste wanhoopspoging in de bestrijding van het coronavirus. Brandhaarden braken letterlijk en figuurlijk uit. Winkels werden geplunderd. Politie werd bekogeld en protesteerders werden hardhandig teruggepakt. De avondklok bleek de druppel te zijn die de emmer van frustratie bij een paar mensen deed overlopen.

 

Taboe

Die protesten gaan waarschijnlijk niks veranderen aan de situatie. En de meeste protesteerders weten dat volgens mij heus wel. Waar de rellen vooral om draaien, is dat het stiekem zo heerlijk is om eens even je kont tegen de krib te gooien. Agressie klinkt altijd zo heftig, maar is eigenlijk iets waar we allemaal wel eens naar neigen. De één meer dan de ander. Of de één uit het meer dan de ander, dat kan ook nog.

 

Het is helaas nog altijd een taboe-onderwerp. Bij agressie denken we namelijk meteen aan heftige dingen als steekpartijen onder jongeren, tokkies die erop los beuken als iemand hen wijst op hun mondkapjesplicht, of dus de vele voorbeelden van uit de hand gelopen rellen van de laatste tijd. Durf dan nog maar eens toe te geven dat je het he-le-maal zat wordt om thuis te zitten en het liefst van alles kort en klein zou slaan. Tenminste, ik hoop dat ik niet de enige ben die zulke gedachten af en toe heeft. In elk geval is het al helemaal niet gek om je, juist in deze bizarre tijd, wat agressiever dan normaal te voelen.

 

Kaders

Agressie is uiteindelijk niet veel meer dan een onderdeel van het brede scala aan menselijke emoties waar we uiting aan proberen te geven. En vanuit dat kader mag het er wat mij betreft dus ook gewoon zijn. Maar geef daar dan wel op een goede manier uiting aan. Houd een oerschreeuwsessie (waarschuw wel even je huisgenoten van tevoren). Sla oud servies kapot met een hamer. Wees creatief en maak een eigen boksbal. Wees vervolgens creatief in manieren om dat ding naar de maan te helpen. Wat je ook doet: zorg ervoor dat jij in elk geval niet één van die zielige protesterende minkukels wordt die hun agressie botvieren op ons mooie kikkerlandje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.