“2021, bring it on!”

Vraag me niet hoe, maar we hebben het gehaald: 2021. Een jaar waarin we hopen dat we eindelijk van het coronavirus af zullen komen. En een jaar wat nog geen week onderweg was toen de pleuris uitbrak in de Verenigde Staten. Wat het jaar ons verder gaat brengen? Geen idee. En dat leidt al snel tot het volgende probleem: veel mensen zijn hoopvol, maar tegelijkertijd bang voor wat 2021 ons te bieden heeft.

 

Vanuit de psychologie is het stiekem niet zo gek dat we spontaan bang zijn voor van alles en nog wat na een jaar zoals we nu hebben meegemaakt. Vandaag de dag zijn de meeste psychologen het erover eens dat angst – en dan al helemaal angst voor iets abstracts, zoals angst voor de toekomst – een kwestie is van eerdere emoties, gevoelens en kennis koppelen aan dat waar we bang voor zijn. Bang worden, dat doe je als je negatieve associaties hebt bij iets. Of, komt ‘ie: als je juist niet weet wat voor gevoelens je ergens aan moet koppelen.

 

Rollercoaster

Als ik vanuit eigen ervaring mag spreken, was 2020 het jaar waarin al mijn verwachtingen werden doorbroken. Hoop, vrees, teleurstelling, verwondering. Positieve, negatieve, neutrale en gemengde emoties: 2020 was een emotionele rollercoaster (misschien is dat waarom Danny Vera dit jaar op 1 belandde?). Iedereen had allerlei verwachtingen die constant werden bevestigd én doorbroken. Het werd zo gek dat we nu niet meer weten wat we moeten verwachten van het komende jaar. En dat leidt dus tot angst voor de toekomst.

 

Bij angst zit je eigenlijk jezelf in de weg met je eigen gedachten. Maar het leuke is: je kan je eigen angst voor 2021 dus ook grotendeels zelf bestrijden. Want we hebben werkelijk geen idee wat het nieuwe jaar ons gaat brengen. En daar kan je op twee manieren op reageren. Je kunt bang zijn dat het er niet beter op wordt. Of je kunt hopen op het beste. Vertrouwen hebben dat het goed gaat komen. De dingen nemen zoals het komt. Je nu nog geen zorgen maken over problemen die er nog niet zijn.

 

Moppersmurf

Ja, soms is het moeilijk je eigen gedachten om te moeten gooien. Ik spreek uit ervaring als geboren pessimist en eersteklas moppersmurf. Maar uiteindelijk help je jezelf er gigantisch mee wanneer je de toekomst met een positieve attitude tegemoet gaat, zonder bang te zijn voor het onbekende. 2021, bring it on!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.