Judith: “Ik geloof dat God me bij verpleegkunde wilde hebben”

Ze fascineert met haar geloofszekerheid. Ze vertrouwt op God, zelfs als ze liever een eigen weg kiest. Judith van Everdingen (19) weet dat ze een goede studie keuze heeft gemaakt. Ze wilde dierenarts worden, maar doet nu verpleegkunde. “Ik geloof dat God mij bij verpleegkunde wilde hebben.”

Na drie opties B bleef de EH over

Toen Judith klaar was met VWO was ze 17 jaar. “Ik was jong. Ik wilde sinds ik een klein meisje was al dierenarts worden. Die opleiding was alleen in Utrecht. Ik werd uitgeloot en ik had nog een kleine maand om een andere keuze te maken. Er waren drie opties B, maar die vielen één voor één af. Uiteindelijk bleef de optie om aan de Evangelische Hogeschool in Amersfoort te studeren over.” Toch kwam die beslissing niet uit de lucht vallen. “Ik heb veel gebeden en ik heb veel gepraat met mijn ouders, mijn vriend en mijn vriendinnen. Op een ochtend werd ik wakker en ik wist het ineens zeker: Ik ging naar de EH in Amersfoort.”

Ik mag zijn zoals ik ben

Als je op de Evangelische Hogeschool studeert, betekent dat ook dat je op kamers moet gaan wonen. “Dat klopt en dat was voor mij heel eng. Ik kende niemand en ik kwam daar in mijn eentje. Daar kwam bij dat ik op het laatste moment nog een kamer moest zoeken. Ik dacht dat er geen kamers meer beschikbaar waren, maar dat was niet het geval. Ik had de keuze uit drie verschillende kamers.” Als je besluit naar de EH te gaan, heb je wel bepaalde verwachtingen. Die had Judith ook zeker. “Van tevoren dacht ik dat ik vooral aan de slag zou gaan in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik dacht dat ik aan het einde van een jaar antwoorden zou hebben op vragen over wie ik ben en hoe ik denk.” De studie voldeed  aan haar verwachting. “Ik was verlegen en bescheiden, maar na een jaar aan de EH had ik geleerd dat ik er mag zijn, precies zoals ik ben.”

“Daarnaast verwachtte ik wel verdieping van mijn geloof. Er zijn mensen die naar de EH gaan omdat ze twijfelen over hun geloof. Dat had ik niet. Ik had veel geloofszekerheid, maar was op zoek naar een bredere basis.  Die basis kreeg ik onder andere door praktische lessen, waarin ik de Bijbel leerde lezen en tips kreeg om te bidden.” Die basis is er nu in ieder geval. “Op de Evangelische Hogenschool zitten mensen uit allerlei kerken, met allerlei meningen. Daar heb ik heel veel van geleerd.” Na het EH basisjaar besloot Judith zich nog een keer in te schrijven voor diergeneeskunde in Utrecht. Daar werd ze voor de tweede keer afgewezen. “Ik geloof dat God me bij verpleegkunde wilde hebben. En dat geeft rust. En het is prima zo. Verpleegkunde was geen tweede keuze, ik moet dit gewoon doen.”

Kwetsbaar durven zijn

Spijt? “Nee! Absoluut niet. Ik zou niet keihard zeggen: Iedereen moet daarheen. Want dat kan en wil niet iedereen. Je moet er wel voor openstaan  om aan je persoonlijkheid te werken en aan te geven wat je denkt en wat je voelt. Uiteindelijk moet je wel kwetsbaar durven zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.