Leendert Guiljam (19) stelt doelen voor zijn tussenjaar

Een paar minuten te laat en dus nogal gehaast kom ik Leendert Guiljam (19) tegen. Hij lacht breed en excuseert zich voor het feit dat hij onze afspraak vergeten is. Al snel blijkt dat hij goed weet wat hij wil. 

“Ik zat in het tweede jaar van de opleiding Social Work toen ik besloot om te stoppen met mijn opleiding”, begint Leendert te vertellen. “Ik deed veel dingen naast mijn studie en ik realiseerde me dat ik die dingen ook  erg leuk vond. Ik zat in het promotieteam van de CHE, ik ging vaak naar de sportschool, ik vind het leuk om mijn geld te beleggen en leerzame dingen te doen. Daarnaast wist ik niet wat voor stage ik wilde gaan lopen in mijn derde jaar en dus besloot ik er een jaar tussenuit te gaan.”

En zo gezegd, zo gedaan. “Ik stelde vier doelen om mijn tussenjaar nuttig te besteden: ik wilde meer leren over de Bijbel,  iedere maand één of twee boeken lezen die leerzaam zijn, ik wilde wat financiën betreft meer gaan verdienen en tot slot een reis maken waarbij ik me dienstbaar opstel. Ik ben een doelgericht mens en ik denk groot.”

‘Ik ben een doelgericht mens en ik denk groot.’

De doelstellingen klinken als een goed plan. Hoe wil je ze concreet gaan maken? “Ik heb me aangesloten bij SIK, een Bijbelstudie groepje waar ik eens in de twee weken naar toe ga. Er worden allerlei onderwerpen besproken. Ook al is het niet helemaal wat ik er van had verwacht, is het toch een mooi concreet iets dat bijdraagt aan het halen van mijn doelstellingen.”

“Ik ben er ook mee bezig om elke maand één of twee boeken te lezen die leerzaam zijn voor mij. Ik ben in heel wat boeken bezig en er staan er ook nog wel een aantal op mijn lijstje.” Even is het stil en denkt Leendert goed na. Daarna verschijnt de brede lach weer op zijn gezicht. “Zeven eigenschappen voor effectief leiderschap is echt een aanrader. Het boek is geschreven door Stephen Covey. Iedereen moet dit boek lezen. Ik denk dat het helpt om heel goed over jezelf na te denken en je leert om van een afhankelijk naar een onafhankelijk persoon te gaan. Het leven gaat niet om winst of verlies, maar om het succes van iedereen. In dit boek zie ik ook een lijn naar de Bijbel: wie goed doet, goed ontmoet en heb je naaste lief als jezelf.

‘Iedereen moet dit boek lezen. Het gaat iedereen helpen om heel goed over jezelf na te denken en van een afhankelijk naar onafhankelijk persoon te gaan.’

De laatste twee doelstellingen lijken iets minder concreet te zijn. Desondanks blijkt dat Leendert goed over zijn tussenjaar nadenkt. “Ik wil graag financieel onafhankelijk worden. Daarmee wil ik dat ik mijn keuze niet meer ga baseren op ‘wat verdien ik?’, maar: wat vind ik mooi om te doen? Dit past ook bij mijn opleiding Social Work. Ik vind het erg dat mensen jarenlang werken zonder er voldoening uit te halen. Ik geloof wel in de combinatie van hulpverlening en een goed salaris.” Die hulpverlening kun je natuurlijk ook geven in het buitenland. Dat is zijn laatste doelstelling.

Heb je spijt van  je tussenjaar? “Nee, helemaal niet! Ik ben ook blij met de doelstellingen die ik heb bedacht. Dat zou ik ook als tip geven voor degenen die erover na denken om een tussenjaar te nemen.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.