“Spijt van mijn tussenjaar? Never.”

Astrid Vermeer straalt van levensvreugde. Vrij zijn, lol hebben en volop genieten van het leven blijken haar doelstellingen voor dit moment. En dat lukt aardig. Haar leven telt 20 lentes en ze studeert journalistiek op de CHE.

De weg naar een tussenjaar

Astrid is een eerstejaars journalistiekstudent, maar kwam er via een omweg achter dat journalistiek haar meer ligt dan bedrijfskunde. Astrid haalde haar propedeuse bedrijfskunde en besloot een tussenjaar te nemen. ‘Ik zat niet zo lekker in mijn vel, mijn verkering  ging uit, misschien als gevolg daarvan. Ik weet nog dat we weg gingen met Pinksteren en dat er zo veel stress in me zat, terwijl ik juist dacht dat ik een moment rust had. Mijn broer wees mij erop dat een tussenjaar misschien wel een goed idee was. Ik dacht eerst dat dit idee niet mogelijk was, maar besloot uiteindelijk toch een tussenjaar te nemen. Ik wilde absoluut niet stil zitten in mijn tussenjaar en ik had een lijstje gemaakt met dingen die ik wilde doen in dit jaar. Ik wilde een column schrijven, een tatoeage zetten, vrijwilligerswerk doen en ga zo maar door.’ Ze schreef een website gevuld met gedichtjes, verhalen en ‘breinbreisels’, zoals Astrid ze zelf noemt.

Reislust

Ook de reislust ontbrak er niet aan in haar tussenjaar. ‘Ik ging naar Peru. Ik ging alleen, ik kan niet met meerdere mensen reizen. In Peru begon mijn Spaanse cursus van twee weken, in de bergen. De eerste dagen heb ik alleen maar gekotst vanwege de hoogteziekte. Na die cursus ging ik naar een gastgezin, maar daar aangekomen bleek ik op het verkeerde adres. Dit was ook het eerste moment dat ik dacht dat ik hulpeloos was, maar uiteindelijk bleek dit probleem in vijf minuutjes opgelost. In de daaropvolgende weken heb ik allemaal kleine reisjes gemaakt in Peru met vrienden die ik gemaakt had toen ik de Spaans cursus volgde.’ Na een ziekenhuisbezoek van 3 dagen door een opgelopen infectie en uitdroging werd de nuchtere Astrid, mede dankzij Nederlandse vrienden, ontslagen uit het ziekenhuis.  ‘De drie weken die ik toen nog in Peru was heb ik helemaal alleen gereisd. Ik ontmoette een tijdelijke liefde, een Canadees met wie ik een hele toffe tijd had.’ Die liefde is inmiddels uit de picture, alhoewel ze beiden verwachten elkaar ooit nog eens te ontmoeten.

Studeren hoeft niet alleen maar leuk te zijn, maar vooral niet alleen maar kut

‘Studeren hoeft niet alleen maar leuk te zijn, maar vooral niet alleen maar kut’, volgens Astrid. ‘Ik heb geleerd dat autonomie belangrijk is. Je moet je vrij voelen in wat je doet, ongeacht of je studeert of dat je werkt. Ik voel me vrij als ik elk moment kan stoppen met iets wat ik niet leuk vind. Alhoewel het een beetje een cliché is heb ik ook mezelf gevonden in mijn tussenjaar.’ Toch waren er ook dingen waar Astrid aan moest wennen. ‘Ik had geen ritme of structuur, en zonder mogelijke lening had ik een behoorlijke financiële verantwoordelijkheid.’ Alhoewel het antwoord eigenlijk al een half uur in de lucht hing antwoordde Astrid de vraag al voordat ik klaar was met mijn zin. Heb je spijt gehad van je tussenjaar? ‘Nee, never ever.’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.