Anne: “God zei tegen me dat ik de pabo moest gaan doen”

Elk jaar stopt meer dan 30 procent van de eerstejaarsstudenten in Nederland voortijdig met hun studie. Ook de CHE ontglipt niet aan dit fenomeen. Waarom stoppen CHE’ers met hun studie? Wat zijn hun plannen voor volgend studiejaar? En hoe denken ze nu over de CHE?

Anne (18) is dit jaar voor de tweede keer gestopt met een studie. Eerst studeerde hij Civiele Techniek in Tilburg, vervolgens koos hij voor de pabo op de CHE.

Voordat je begon aan de pabo deed je Civiele Techniek. Grappig, want ik kan bijna geen twee studies bedenken die verder uit elkaar liggen. Waarom koos je in eerste instantie voor Civiele Techniek?

“Op mijn middelbare school kregen we vanaf de vierde klas al een heel uitgebreid studiekeuzetraject met een verplicht aantal meeloop- en open dagen die we moesten bezoeken. Ik was vijftien, had nog geen enkel idee wat ik wilde gaan doen, maar wist wel van mezelf dat ik heel goed was in technische vakken als wiskunde. Aan de andere kant trok de sociale kant me ook wel. Ik heb toen besloten om me te focussen op twee studies, SPH en Civiele Techniek. Uiteindelijk sprak Civiele Techniek me het meeste aan, ook wel omdat ik heel erg van tekenen houd.”

Wat is er precies gebeurd in dat jaar waardoor je over besloot te stappen naar de pabo?

“Het wereldje rondom Civiele Techniek in Tilburg bleek best wel hard te zijn, ik voelde me er niet echt thuis. Ik heb toen veel gebeden naar God, of hij me wilde laten zien of dit wel de juiste keuze was. Tegen het eind van het studiejaar ging ik naar de Opwekkingconferentie en daar sprak God tegen me. Hij vertelde me dat ik de pabo moest gaan doen. Ik heb het er toen met veel mensen over gehad, en besloot om twee tekenen aan God te vragen. Het eerste teken was dat ik niet genoeg punten zou halen om verder te gaan met Civiele Techniek. Het andere teken was dat ik dan de instaptoets die ik moest doen voor de pabo zou halen. Allebei kwamen ze uit.”

Toch ben je ook bij de pabo uiteindelijk gestopt. Waar lag dat aan?

“Vooropgesteld: ik vond mijn tijd op de pabo heel leuk en leerzaam. De sociale en technische aspecten die ik allebei belangrijk vind kwamen goed samen in de studie. Toch kwam ik er tijdens mijn stage in het tweede jaar achter dat leraar worden op een basisschool niks voor mij is. Ik heb dyslexie, waardoor ik altijd goed moet nadenken over hoe ik me uitdruk. Dat kostte me voor de klas zoveel energie dat ik meer bezig was met mezelf dan met het helpen van de kinderen. Dat wilde ik niet.”

Je vertelde dat God tegen je zei dat je pabo moest gaan doen. Toch heb je de studie niet afgemaakt. Verwijt je dat God of jezelf wel eens?

“Dat ik gestopt ben met de pabo betekent niet dat ik er geen goede tijd heb gehad. Ik heb veel geleerd over mezelf en heb allerlei vaardigheden aangeleerd waar ik later ongetwijfeld veel aan ga hebben. Ik weet niet waarom God mij naar de pabo heeft gestuurd, maar niet om leraar te worden. Er is dus niemand die ik wat verwijt.”

Pabo en Civiele Techniek waren het allebei dus niet. Wat zijn je plannen voor volgend jaar?

“Ik ga het komende halfjaar het EH-traject volgen, om er achter te komen wat ik de beste keuze is voor volgend jaar. De studie die ik daarna ga kiezen móet ik halen, want anders moet ik ook mijn studenten-OV gaan terugbetalen. Ik ga dus alles op alles zetten om daar een goede keuze in te maken. Samen met God.

Ben of ken jij iemand die ook is gestopt met een studie op de CHE? Dan ben ik benieuwd naar je verhaal! Interesse? App me even op 0613413759 of stuur een mailtje naar arjanvdl@live.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.