Jij & Religie

Voor Judy is zaterdag de rustdag, ze viert Sabbat

Judy Zwanenburg

Ken jij alle stromingen van het christendom? Of leef je vooral in het reformatorische of evangelische ‘hoekje’? Omdat de CHE meer kerkelijke stromingen rijk is dan je denkt, kun je vanaf nu om de week een verhaal lezen van een christen uit een bepaalde kerk. In de zevende aflevering van één religie, veel verschil in precisie opnieuw een SPH’er: eerstejaars Judy Zwanenburg (20) die niet op zondag, maar op zaterdag in Katwijk naar een zogeheten messiaanse gemeente gaat.

Tot ruim een jaar geleden zat Judy nog in de hersteld hervormde kerk op zondag, nu een dag eerder in de sabbatvierende gemeente Succat Yeshua (Hebreeuws voor Tent van Jezus). “Die overgang was in het begin lastig. Het was echt een omschakeling. De winkels zijn natuurlijk gewoon open op zaterdag, maar ik had zoiets van wat vind ik belangrijker? Ik kan toch ook gewoon op een andere dag naar de winkel? Ik doe nu dan ook geen boodschappen of werk op de sabbat, die van vrijdagavond tot zaterdagavond loopt.”

Waarom ben je ‘overgestapt’ naar de sabbat?
“Via mijn zus ben ik een keer in Succat Yeshua terechtgekomen. Daar ontdekte ik dat de sabbat de rustdag van God is. Ik heb de keus voor mijzelf gemaakt om die te gaan vieren. Mijn vader gaat nog gewoon op zondag naar de kerk. Dat zorgt wel eens voor spanningen. Hij denkt dat dit allemaal ten koste gaat van ons geloof, maar ik ben nu juist meer met mijn geloof bezig dan voorheen.”

Is zaterdag dan beter als op zondag?
“Oorspronkelijk is het denk ik de sabbat die door God is ingesteld, maar ik heb er niks op tegen dat andere mensen op zondag naar de kerk gaan. Dat ging ik eerst zelf ook. Het is niet opeens dat je daar niks aan hebt.”

Wat doe je nu op zondag?
“Het is een soort extra rustdagje waarop ik kan doen waar ik zin in heb.”

Zou je een messiaanse gemeente aanbevelen?
“Ja, maar ik ben niet zo dat ik er zelf over begin. Ik ben hier zelf nog maar net mee bezig en heb nog veel te ontdekken. Maar in de manier hoe ik dit nu beleef, zou ik het zeker aanbevelen.”

Is dit de ene ware kerk?
“Er wordt een stukje van de waarheid verkondigd. Je hebt meerdere kerken nodig om tot de hele waarheid te komen. We vormen samen het lichaam. Iedere kerk heeft daar zijn aandeel in.”

Hoe zie je het oude testament?
“Ik zie de wet nog als geldig. Het gaat om het Oude én Nieuwe Testament. Het nieuwe is niet door het oude afgedaan, het is een combinatie van die twee. In het oude staan de geboden en die zijn puur om ons te beschermen. Ze zijn goed voor de mens. En natuurlijk hebben we allemaal genade nodig, zoals in het nieuwe testament wordt beschreven.”

In Nederland ontstaan er de laatste jaren steeds meer messiaanse gemeentes. De opvattingen staan vaak tussen het christen- en jodendom in. Bezoekers zijn zowel Messiasbelijdende Joden als christenen die de sabbat willen onderhouden als rustdag. In Ede zit ook een sabbatvierende huisgemeente.

Foto: Vincent Lengkeek

Share:

2 reacties

Reageer